Na mały garnek (~7-8l) weź:

  • soczewicy pół kilo czerwonej lub żółtej
  • cebulę jedną
  • pietruszki dwie lub jedną selerem zastąp
  • czosnku ząbków kilka
  • garstkę kminu
  • takoż gorczycy
  • takoż nasion kolendry
  • gwiazdkę anyżu
  • kilka liści laurowych
  • olej

Pietruszkę i seler pokrój w zapałki, cebulę w kostkę. Cebulę na patelni zeszklić można nim do garnka trafi. Wody 2/3 garnka nastaw z warzywami tymi, czosnek posiekaj i dodaj. Soczewicę przepłucz i też do garnka wsyp. Nim się zagotuje na patelnię oleju daj lub innego tłuszczu, a gdy się rozgrzeje wszystkie przyprawy nań podaj. Niech się owe obudzą, co będzie gdy strzelać zaczną, a wtedy wszystko do garnka zrzuć. Gotuj aż soczewica rozpadać się zacznie. Próbuj i dosalaj do smaku nim to się stanie, a gdy się stanie – podawaj.